For at skabe en tryg og sikker organisation og være en god leder er det vigtigt at være nysgerrig på hvad der er baggrunden for andres adfærd. Hertil er mentaliseringsbegrebet meget anvendeligt. Mentalisering defineres som ”fokus på mentale tilstande hos én selv og hos andre, især i forbindelse med forklaring af adfærd hvor de mentale tilstande er følelser, behov, mål, grunde og tanker.” Man kan også tale om at have sind på sinde eller se bag om adfærden.
I dette videokursus beskrives, hvordan mentaliseringsteorien, kan tilbyde et fælles sprog til at forstå de samspil, der er i organisationer på ledelse niveau, gruppe niveau og individ-niveau.
Det vil blive beskrevet hvilke særlige udfordringer der er i social- og sundhedsfaglige organisationer. Herunder konstante forandringer, specialisering, og betydningen af, over lang tid, at skulle fastholde socialt engagement og psykisk nærvær og bruge sig selv som værktøj.
Den sidste del af videokurset samler opmærksomheden om hvordan man som leder kan arbejde med magt og autoritet på en måde, så medarbejdere har lyst til at give lederen deres følgeskab. Der vil blive præsenteret en række case-historier fra sundhedssektoren og den socialfaglige sektor. Ligesom der vil blive tilbudt konkrete værktøjer og modeller.
Oplægget tager udgangspunkt i de to bøger ”Mentalisering i organisationen” (Rasmussen og Hagelquist 2016 )og ”Mentalisering i ledelse og samarbejde” (2019).
Videokurset henvender sig til ledere, arbejdsmiljørepræsentanter og ansatte i socialfaglige og sundhedsfaglige organisationer, der ønsker at lære mere om hvordan man skaber et trygt arbejdsmiljø og udvikler mentaliserende ledelse.
54 min