Filosofi

Videnskabsteori 4: Moral og etik

Moral og etik bliver ofte temaer i videnskabsteoretiske og metodiske diskussioner. I dette foredrag gennemgår filosof Anders Fogh Jensen forskellen på moral og etik når disse begreber defineres. I foredraget udsondres det mulige, det lovlige, det moralske og det etiske fra hinanden og bliver bundet sammen med de øvrige foredrag og virkelighedens firfoldighed.

Videnskabsteori 3: Forklaring, Fortolkning og Forståelse

I dette foredrag gennemgår filosof Anders Fogh Jensen grundlæggende principper for fortolkning og forståelse. Det handler blandt andet om hvorfor fordomme ikke bare er dårlige, hvordan forståelse også nogle gange kan være en forklaring og hvorfor det kan være godt at sove på noget.

Videnskabsteori 2: Tanken i blikket

I dette foredrag gennemgår filosof Anders Fogh Jensen de klassiske videnskabsteoretiske skoler af naturvidenskabeligt tilsnit, som dominerer andre videnskaber og talen om videnskabelighed og evidens i det hele taget. Det gennemgås hvad positivisme er, og hvorfor det ikke er så dumt som det ofte fremstilles. Vi ser på videnskabshistoriens faktiske fremskridt, og vi gennemgår Poppers falsifikationisme og Kuhns videnskabsteori

Videnskabsteori 1: Virkelighedens firfoldighed

I dette foredrag gennemgår filosof Anders Fogh Jensen hvordan der er præcis fire lige gyldige perspektiver på ethvert fænomen. Han indplacerer de forkellige videnskabelige retninger og skoler, deres metoder og sandhedsbegreber. Dette er det første af i alt fire foredrag om videnskabsteori.

Bliv medlem og få adgang til alle videoer idag!